Hoe maak je een goede productieplanning?

Een overzichtelijke productieplanning brengt veel rust en structuur binnen een bedrijf. Maar waar moet je rekening mee houden in je productieplanning en hoe maak je deze in vPlan? We leggen je dit uit in deze blog.

Een goede productieplanning met vPlan
Een goede productieplanning met vPlan

Voordelen van een productieplanning

Het maken van een productieplanning is vaak een hele opgave. Het is de kunst om productie te plannen, zodat levertijden behaald worden in de tijd en de middelen die beschikbaar zijn. Wanneer dit effectief gedaan wordt, zal het je helpen met:

  • Het begrijpen wat je realistisch kunt bereiken met je beschikbare tijd en capaciteit;
  • Het vermijden meer werk aan te nemen dan dat je aankan;
  • Een gezond balans creëren tussen verkoop en productie;
  • Het voorkomen dat eigen personeel niet weet wat ze moeten doen;
  • Pro-actief te kunnen reageren.

Tijd is de enige bron die bedrijven niet kunnen kopen, maar ze verspillen het vaak of gebruiken het niet effectief. Door een gedegen productieplanning wordt er nagedacht over wat je wilt bereiken in een periode.

Het is belangrijk om de planning effectief en visueel te managen. Zodoende biedt het je overzicht, geeft het je flexibiliteit en kun je fouten voorkomen. Met een effectieve planning verspil je geen tijd, maar win je juist tijd.

Wat is een productieplanning?

Productieplanning verwijst naar het proces van systematisch organiseren en coördineren van verschillende productieactiviteiten binnen een bedrijf. Het doel is om de productiecapaciteit optimaal te benutten en de efficiëntie te maximaliseren. In de planning wordt rekening gehouden met factoren zoals verwachte verkoop, orders, beschikbare materialen, levertijden, werkkrachten en de capaciteit van machines.

Waar moet je rekening mee houden in je productieplanning?

Wanneer je begint met de productieplanning is kennis van het bedrijf, waaronder de bedrijfsprocessen en middelen, van zeer groot belang. Zonder deze kennis is een productieplanning bij voorbaat inefficiënt. Dus zorg ervoor dat deze informatie beschikbaar is voordat je een productieplanning opstelt.

  • Definieer je productieproces

Het te produceren werk kan misschien simpel door één productiestap lopen, maar vaak zien we dat er meerdere verschillende bewerkingen zijn. Bepaal dus goed door welke mogelijke productiestappen de te produceren producten kunnen lopen en welke specifieke kenmerken deze stappen hebben. Onze tip: teken het proces uit zodat het visueel wordt.

  • Productiecapaciteit van medewerkers en machines

Inzicht hebben in je productiecapaciteit is een must om een goede productieplanning te maken. Op basis van je productiecapaciteit kun je nauwkeurig je orders inplannen en kun je alle uren goed benutten.

Met vPlan kun je de capaciteit van je medewerkers, machines en ruimtes inzichtelijk maken. Benieuwd hoe capaciteit werkt in vPlan? Bekijk hier onze video over capaciteit.

  • Plan voldoende buffertijd in

Om eventuele vertragingen op te vangen, is het van belang om buffertijden in je productieplanning toe te voegen. Bijvoorbeeld wanneer het materiaal te laat geleverd wordt of wanneer je medewerkers ziek worden. Je wilt immers niet dat hierdoor je gehele planning op de schop gegooid wordt.

  • Bepaal de bron voor je productieorders

vPlan kan zonder koppeling ingezet worden, maar vaker zien we dat vPlan gekoppeld wordt met een ERP of boekhoudpakket. Gebruik je al een ERP, dan is dat een goede bron om de planning in vPlan te verrijken. Bekijk wel goed of alle data in je ERP aanwezig is om de planning goed te vullen. Denk dan bijvoorbeeld aan up-to-date stuklijsten met bewerkingen of specifieke datumvelden, zoals toegezegde leverdatum.

  • Definieer rollen en taken

Door rollen en taken te geven aan je medewerkers en machines weet iedereen goed wat er van hen verwacht wordt en voorkom je verwarring en dubbelwerk. Daarnaast kan digitalisering van de planning ook doorgevoerd worden in de aansturing van productie. Met vPlan Go kunnen medewerkers al het geplande werk zien en uitvoeren.


Productieplanning methodes

In de productiesector zijn er veel verschillende methodes en trends. Een aantal voorbeelden zijn Quick Response Management (QRM) en Lean Manufacturing. QRM focust zich op het zo laat mogelijk inplannen van de productie. Op deze manier zijn de verwachtingen over levertijden en capaciteit realistischer en wordt de doorlooptijd verkort. Daarnaast is Lean Manufacturing ook een trend in de productiesector. Bij Lean Manufacturing wordt er vooral gefocust op het voorkomen van verspilling, zowel van materialen als van werkuren of capaciteit. Deze twee methodes proberen er beide voor te zorgen dat de productieplanning de vlotheid en correctheid van de maakindustrie niet tegenwerkt, maar bevordert.


Hoe plan je jouw productie in vPlan?

Als voorbeeld nemen we het fictieve bedrijf Productie&Co. Zij produceren verschillende soorten meubels voor particulieren.

  1. Maak fasen aan in je planbord

Orders van Productie&Co gaan vaak door hetzelfde productieproces, namelijk Voorbereiding, Productie en Assembleren. Deze fasen voegen we toe aan het planbord.

2. Voeg bewerkingen toe aan je planbord

Per fase voegen we een bewerking toe. Door bewerkingen toe te voegen aan de faseringen, worden orders bij het plannen door het juiste productieproces gestuurd. Daarnaast kun je tijd registreren op de bewerkingen.

3. Voeg medewerkers/machines toe aan je planbord

Productie&Co heeft medewerkers in dienst en maakt gebruik van machines om eindproducten te creëren. Medewerkers, machines en ruimten worden in vPlan resources genoemd. Voeg je resources toe aan je planbord en koppel ze aan de fase waarin ze aanwezig zijn. Door resources en activiteiten toe te voegen aan je planbord kun je capaciteit inzichtelijk maken.

4. Bepaal je statussen

Vervolgens kijken we naar de statussen in het planbord. Orders bij Productie&Co kunnen Open staan, vervolgens worden deze orders In behandeling genomen en hierna Afgerond.

5. Voeg orders toe aan je planbord

Zo, nu hebben we het planbord ingericht. Nu kunnen we de orders van Productie&Co toevoegen in het planbord. Hiervoor maken we kaartjes aan, per kaartje kun je onder andere bewerkingen, resources en nog veel meer velden en informatie toevoegen. Bijvoorbeeld werkinstructies of tekeningen.

6. Bepaal je overzicht

vPlan heeft vier verschillende weergaven namelijk de lijstweergave, kalenderweergave, de kanbanweergave en de tijdlijn. Je kan gemakkelijk wisselen tussen de verschillende weergaven en je kunt handige filters toevoegen. Zo breng je precies in beeld wat jij belangrijk vindt. Stuur op statussen, leverdata en capaciteit.

vPlan heeft nog veel meer mogelijkheden, zo kun je onder andere checklists, extra velden zoals adres en datum, automatiseringen, formules en labels toevoegen.

7. Stuur de werkvloer aan

Een planning is niets zonder uitvoer. Met vPlan kun je makkelijk en snel je productievloer aansturen. Met vPlan Go geef jij je team de mogelijkheid om snel en makkelijk orders te behandelen. Ze kunnen statussen bijhouden, belangrijke informatie registreren, tijdschrijven, kwaliteitscontroles uitvoeren en communiceren. Op deze manier zeg je 'dag' tegen papieren werkbonnen en hou je realtime de planning bij.


Vele productiebedrijven gingen je voor en maken gebruik van vPlan voor hun productieplanning. Lees hier de ervaringen.

Wil je meer weten of bekijken? Het is altijd mogelijk om contact met ons op te nemen. Of bekijk hier onze webinar: 'Grip op je productie'